Nieuwe boodschappentas SPAR van Fairtrade en biologisch katoen

Spar tas1200x800px bijgewerktbanaan

 

Klanten bij SPAR kunnen voortaan hun boodschappen verpakken in een hippe Fairtrade katoenen tas. De shopper is vanaf nu verkrijgbaar bij alle filialen van SPAR. 

Transparante keten

SPAR is geruime tijd bezig geweest om een zo volledig mogelijk gecertificeerde tas te ontwikkelen, met respect voor mens, dier en milieu. De nieuwe shopper voldoet aan hoge standaarden, waaronder het GOTS-label en het Fairtrade keurmerk. SPAR heeft gekozen voor een tas waarvan de gehele keten transparant is. Klanten kunnen er gerust op zijn dat deze tas gemaakt is met waardering voor de biologisch en Fairtrade gecertificeerde katoenboeren, de makers van de tas en alle andere betrokkenen. 

India

Het katoen voor deze tassen is afkomstig van kleine katoenboeren uit de Indiase provincie Madhya Pradesh. Via Fairtrade ontvangt de coöperatie van katoenboeren ten minste een minimumprijs om duurzame productie mogelijk te maken en daarbovenop een ontwikkelingspremie. Dit biedt de boeren de mogelijkheid om te investeren in hun boerenbedrijf. Op deze wijze kunnen ze zichzelf op eigen kracht versterken en hun leef- en arbeidsomstandigheden verbeteren.

Milieuvriendelijke teelt

Katoen uit India heeft zich ontwikkeld tot een zeer kosten-intensieve grondstof omdat bij de teelt veel pesticiden en chemische meststoffen worden gebruikt. Deze middelen hebben een negatieve impact op mens en milieu. Door het gebruik van insecticiden komen volgens schattingen van de World Health Organisation (WHO) elk jaar een miljoen katoenarbeiders in het ziekenhuis vanwege vergiftiging. De biologische en Fairtrade katoen van de SPAR tas komt voort uit milieuvriendelijke teelt. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van organische meststof in plaats van chemische meststof. Dit bespaart niet alleen veel kosten, maar levert ook een hogere kwaliteit katoen op. Door het vermijden van pesticiden kunnen ook vrouwen op het land werken en hoeven ze niet bang te zijn dat giftige stoffen hun vruchtbaarheid in gevaar brengen. Via de coöperatie volgen de boeren trainingen om te leren hoe ze milieuvriendelijker kunnen verbouwen.

Klik hier voor meer informatie over deze tas.