Nespresso introduceert limited editions met Fairtrade keurmerk

Nespresso

 

Nespresso introduceert voor het eerst twee Fairtrade gecertificeerde koffiemelanges. De bijzondere koffies uit Ethiopië en Colombia zijn onderdeel van het halfjaarlijkse Explorations aanbod van zeldzame koffies. Beide koffies zijn in gelimiteerde oplage te verkrijgen bij Nespresso boutiques en de via webshop van Nespresso.  

De Limited Editions Ethiopia Yirgacheffe en Colombia Aguadas zijn twee contrasterende koffies met speciale aromaprofielen die je als het ware meenemen naar de landen van herkomst. Achter de Ethiopia Yirgacheffe gaat een verhaal schuil over de zoektocht naar het perfecte aromaprofiel en de herontdekking van een bijna verloren koffie. Colombia Aguadas is een ode aan de toegewijde zorg van de boeren, die van een gewone smaak iets bijzonders weten te maken. Ethiopia Yirgacheffe en Colombia Aguadas zijn beide Pure Origin koffies en de eerste Nespresso koffies met Fairtrade certificering.

Jarenlange samenwerking met Fairtrade International

In 2003 heeft Nespresso, in samenwerking met Rainforest Alliance, het AAA Sustainable Quality Programma geïntroduceerd met als doel een optimale kwaliteit en duurzaamheid in de aanvoerketen te waarborgen, en daarnaast de levensstandaard van de boeren en hun families te verbeteren. Binnen het AAA-programma werkt Nespresso sinds 2013 samen met Fairtrade International.

Nespresso en Fairtrade willen de boeren, hun werk en hun omgeving zo goed mogelijk ondersteunen op lange termijn. Daardoor werken ze samen om te zorgen voor meer sociale zekerheid voor de boeren en meer coöperaties die de basis vormen voor verdere ontwikkeling in de toekomst. Een voorbeeld hiervan is het Farmer Future Programma dat zij samen in Colombia hebben gelanceerd, een pensioenprogramma voor de koffieboeren. De gezamenlijke ambitie van Nespresso en Fairtrade International heeft geleid tot deze eerste Limited Edition koffies met Fairtrade certificering.

Dario Soto Abril, de CEO van Fairtrade International, beschouwt deze introductie als een sterk signaal: "We wisten dat Colombiaanse koffieboeren zich zorgen maken over hun oude dag. De gemiddelde leeftijd van de boeren nadert de 53 jaar en de meesten van hen hebben geen toegang tot pensioenvoorzieningen. Nespresso en Fairtrade werken sinds 2013 nauw samen aan de ontwikkeling van sociale voorzieningen voor boeren. De lancering van deze speciale koffies met Fairtrade keurmerk, is een mooi symbool voor onze gezamenlijke inzet om de leefomstandigheden van koffieboeren te verbeteren."

Ethiopia Yirgacheffe

De koffie uit de Yirgacheffe regio in Ethiopië wordt erg gewaardeerd door koffie-experts om de bijzondere bloemachtige tonen van bergamot en jasmijn. Door veranderingen in de Ethiopische markt vervlogen deze delicate aroma’s langzaam en waren ze steeds moeilijker te vinden. De Nespresso experts begonnen een langdurige en gedetailleerde zoektocht, om zo uiteindelijk de smaak van de echte Yirgacheffe terug te brengen in de Limited Edition Ethiopia Yirgacheffe.

Colombia Aguadas

Tijdens een standaard proefsessie in Aguadas werd een van de Nespresso koffie-experts verrast door een indrukwekkend aromaprofiel. De landbouwkundigen wilden er graag meer van weten. Ze zochten contact met de coöperatie om te achterhalen welke methoden bijdroegen aan de fantastische smaak. Dat bleek een langere fermentatie te zijn, veroorzaakt door de koude nachten hoog in de bergen van Aguadas, volledig zondrogen van de bonen en zorgvuldig handmatig plukken. Om meer mensen van deze smaak te laten genieten, werd dit uitgebreide proces op grotere schaal toegepast en zo is de Colombia Aguadas gecreëerd.

Waar te koop?

Ethiopia Yirgacheffe en Colombia Aguadas worden in duo-verpakking verkocht, vanwege de verschillende verhalen achter de koffie en de contrasterende aroma's. Explorations 2 is slechts een beperkte periode verkrijgbaar bij de Nespresso Boutiques, online te bestellen via de webshop van Nespresso of de Nespresso app.