Duitsland heeft 500 Fairtrade gemeenten

500 towns

 

Net als in Nederland, is ook in Duitsland een grote groep vrijwilligers actief binnen de Fairtrade Gemeente Campagne. Onze oosterburen hebben onlangs een bijzondere mijlpaal behaald: Duitsland kent nu 500 'Fairtrade Towns'. De Thüringsche stad Gotha in het oosten van Duitsland heeft deze vijfhonderdste titel binnengesleept. Wereldwijd zijn er circa 2000 'Fairtrade Towns' in 36 verschillende landen. In Nederland staat de teller op dit moment op 77 Fairtrade Gemeenten. 

Wat is de Fairtrade Gemeente Campagne?

Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. Om deze titel te verdienen werkt de lokale gemeenschap aan zes campagnecriteria. Een onafhankelijke jury toetst of gemeenten voldoen aan deze criteria en zich Fairtrade Gemeente mogen noemen. Sinds 2013 is het ook voor provincies mogelijk om de titel Fairtrade Provincie te bemachtigen. 

De campagne streeft naar het vergroten van de vraag naar en het aanbod van fairtrade producten. Om te zorgen voor meer werkgelegenheid en betere leef- en werkomstandigheden van boeren en producenten in ontwikkelingslanden moeten er namelijk meer fairtrade producten verkocht worden. Ook in Nederland. De campagne stimuleert dit door ondernemers, werknemers, inkopers en consumenten met positieve aandacht en publiciteit te belonen voor hun keuze voor fairtrade.

Doe mee!

Wil jij ook dat jouw gemeente of provincie deze eervolle titel krijgt? Doe ook mee met Fairtrade Gemeente en maak met ons heel Nederland fairtrade!