Gebruik Keurmerk

Het Fairtrade keurmerk wordt door consumenten over de hele wereld gezien als het belangrijkste keurmerk voor sociale en duurzame ontwikkeling via eerlijke handel met boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden, zo blijkt uit onderzoek van Globescan. Dat onderzoek laat ook zien dat het vertrouwen dat consumenten hebben in het keurmerk hoog is. In Nederland is het keurmerk ook bekend als Max Havelaar keurmerk.

Het Fairtrade keurmerk is terug te vinden op een breed assortiment producten, waaronder eten en drinken, katoen en kleding, en zelfs juwelen gemaakt van Fairtrade goud en andere edelmetalen. Wereldwijd zijn er meer dan 30.000 Fairtrade producten te koop.

Partnerschappen met bedrijven

Een bedrijf dat met Fairtrade ingrediënten aan de slag wil, kan met Max Havelaar werken op twee manieren:

1. Fairtrade Sourcing Programme
Dit model biedt bedrijven die werken met cacao, suiker of katoen/textiel een mogelijkheid om een eerlijke aankoopstrategie te ontwikkelen voor die grondstoffen en hun engagement op een alternatieve manier bekend te maken. Lees meer…

2. Productcertificering
100% van de ingrediënten die in aanmerking komen voor Fairtrade certificering moeten aangekocht zijn tegen Fairtrade voorwaarden. Een minimum van 20% aan Fairtrade-ingrediënten is vereist om het label te mogen dragen.

Regelgeving Keurmerk

Wanneer u een licentiecontract heeft bij Stichting Max Havelaar mag u het keurmerk op uw producten gebruiken. Hiermee toont u aan dat uw producten onder Fairtrade voorwaarden zijn verhandeld. Alleen bedrijven met een licentiecontract mogen het keurmerk gebruiken. De regels voor het gebruik van het keurmerk zijn vastgelegd in een manual. Er bestaat een aparte manual voor katoen en voor goud. De belangrijkste eisen voor een productverpakking zijn:

  • Het Max Havelaar keurmerk mag niet worden gewijzigd
  • Er is een duidelijk onderscheid tussen uw merknaam en het keurmerk waarbij uw merknaam altijd prominent aanwezig dient te zijn.
  • Op de achterzijde van uw product staat een Fairtrade statement waarin de Fairtrade ingrediënten, het Fairtrade percentage en onze website worden vermeld.
  • Alle communicatie-uitingen waarbij het keurmerk wordt gebruikt, inclusief verpakking, dienen ter goedkeuring te worden voorgelegd aan Stichting Max Havelaar.

Het keurmerk is beschikbaar in eps. Hiervoor kunt u contact opnemen met onze afdeling Office Management.

Download hier de manuals:

Guidelines (pdf)

Statement (pdf)