Het Fairtrade Cotton Program

Het Fairtrade Cotton Program verbindt boeren met het groeiende aantal bedrijven dat duurzame katoen een kernonderdeel van hun bedrijf wil maken. Deze bedrijven willen meer Fairtrade katoen in hun totale productie van kleding en textiel verwerken in plaats van een speciale Fairtrade katoenlijn te ontwikkelen. Dit levert meer afzetmogelijkheden op voor katoenboeren en meer manieren voor consumenten om Fairtrade boeren te ondersteunen tijdens het shoppen.

Fairtrade katoen focust zich op de mensen aan het uiterste einde van de textielketen. Dit zijn de boeren die de katoen plukken en meestal nauwelijks genoeg verdienen om hun onkosten te compenseren.

Via Fairtrade hebben duizenden katoenboeren hun levens al weten te verbeteren. Katoencoöperaties zijn beter georganiseerd, boeren zijn productiever en vrouwen worden binnen de katoencoöperaties hetzelfde behandeld als mannen, van stemrecht tot hetzelfde loon.

Fairtrade werkt met circa 66.000 katoenboeren, voornamelijk in West-Afrika en India, in enkele van de armste regio’s ter wereld. Maar tot nu toe zijn maar weinig van deze boeren in staat om het merendeel of zelfs al hun katoen onder Fairtrade voorwaarden te verkopen. Bovendien zijn er op dit moment tussen de 35 en 50 miljoen kleinschalige katoenboeren op de wereld die allemaal behoefte hebben aan een faire prijs voor hun katoen. Fairtrade en haar partners kan dus nog heel veel in deze sector betekenen.

Hoe werkt het Fairtrade Cotton Program?

Katoen ondergaat heel veel processen voordat het is veranderd in een t-shirt, jurk of handdoek. Om in aanmerking te komen voor het Fairtrade keurmerk voor katoen, moet de katoen helemaal van de boerderij tot aan de winkel worden gevolgd. Dit is een lang en complex proces. Bedrijven kunnen de Fairtrade katoen niet altijd apart houden tijdens het productieproces, en daarom is het aantal bedrijven dat met Fairtrade katoen werkt beperkt.

Het Fairtrade Cotton Program neemt deze beperking weg. Bedrijven kunnen Fairtrade katoen in het groot inkopen en het mixen met andere (katoen)vezels waar nodig. Op deze manier kunnen ze op gemakkelijke wijze de ingekochte hoeveelheid Fairtrade katoen vergroten. Naar 10 procent, 20 procent of 40 procent van hun productie, of zelfs meer.

Merken kunnen hun totale inkopen onder het Fairtrade Cotton Program communiceren zodra ze een afgesproken volume aan Fairtrade katoen hebben behaald binnen hun productieproces.

Wat betekent het Fairtrade Cotton Program voor boeren?

We hebben meer Fairtrade afzet nodig om er zeker van te zijn dat kleine boeren onderdeel kunnen blijven van de duurzame productie van katoen. We zijn blij met het Fairtrade Cotton Program omdat we hopen dat het ons meer manieren zal geven om ons katoen te verkopen, en meer manieren voor consumenten om ons te steunen.’ – Pravakar Meher, Pratima organic grower group, Odisha, India.

Het Fairtrade Cotton Program creëert een nieuwe manier waarop katoenboeren kunnen profiteren van het verkopen van hun katoen onder Fairtrade voorwaarden, aan meer soorten bedrijven dan voorheen.

Boerencoöperaties ontvangen dezelfde Fairtrade voordelen, waaronder de beschermde minimumprijs en de Fairtrade premie. Meer afzet betekent dat meer van deze voordelen hun boerderijen en hun gemeenschappen zullen bereiken.

Een toename in de afzet van Fairtrade katoen zal Fairtrade ook in staat stellen om te investeren in aanvullende ondersteuningsprogramma’s. Zo kunnen katoenboeren dan via hun coöperatie ondersteund worden om hun boerderijen milieuvriendelijk te maken, door bijvoorbeeld minder water te gebruiken en nieuwe duurzamere apparatuur aan te schaffen. Veel boeren hebben zulke ondersteuning nodig om hun katoenplantages winstgevend te maken, zodat ze jaar na jaar kunnen investeren in hun bedrijf en hun bestaan kunnen verbeteren.

Overige Fairtrade Sourcing Programs: