Fairtrade Cocoa Program

Het Fairtrade Cocoa Program brengt cacaoboeren in contact met het groeiende aantal bedrijven dat hun cacao eerlijk en duurzaam wil inkopen om dit te gebruiken voor verschillende producten of zelfs voor hun gehele productlijn. Dit programma levert meer Fairtrade gecertificeerde afzet op voor  boerencoöperaties, en geeft consumenten meer mogelijkheden om tijdens hun dagelijkse boodschappen de boeren te ondersteunen. Het geeft bedrijven meer mogelijkheden om met  Fairtrade  samen te werken.

Van Ivoorkust tot Ecuador en van Ghana tot Peru verbouwen miljoenen boeren de cacao waar wij zo gek op zijn. De meeste van hen zijn kleinschalige boeren die leven van een zeer laag inkomen. Voor de 144.000 bij Fairtrade aangesloten cacaoboeren  streeft Fairtrade naar een stabieler inkomen en extra geld om te investeren in projecten waar zij als cooperatie zelf voor kiezen Zie voor de investering van de premie het rapport ‘Fairtrade Cocoa in West Africa’ van Fairtrade International.

Op dit moment wordt slechts 1,2 procent van de cacao ter wereld verkocht onder Fairtrade voorwaarden. Dit betekent dat slechts een klein deel van de 50 miljoen mensen die afhankelijk zijn van het telen en verkopen van cacao, profijt heeft van Fairtrade. Boeren, verenigd in coöperaties, zouden hun levensomstandigheden kunnen verbeteren als ze in staat zouden zijn om meer cacao onder Fairtrade voorwaarden te verkopen.

Het Fairtrade Cocoa Program maakt dit mogelijk voor cacaoboeren. Een groeiend aantal bedrijven doet toezeggingen om meer of zelfs al hun cacao verantwoord in te kopen, zoals Ferrero. Via het Fairtrade Cocoa Program kunnen boeren aansluiting vinden op deze nieuwe verkoopmogelijkheden.

Hoe werkt het Fairtrade Cocoa Program?

Het Fairtrade Cocoa Program geeft bedrijven de mogelijkheid om Fairtrade cacao op corporate niveau in te kopen, bijvoorbeeld alle cacao die ze nodig hebben om hun chocoladerepen, cakes en koekjes te produceren. Bedrijven kunnen ook toezeggen om een bepaald percentage van hun totale cacao onder Fairtrade voorwaarden in te kopen met een groeicommitment. Het is een extra manier waarop bedrijven zich kunnen committeren aan Fairtrade. De voorwaarden voor het gebruik van het Fairtrade Sourcing Program logo vindt u hier.

Wat betekent het Fairtrade Cocoa Program voor boeren?

Duizenden boeren in West-Afrika hebben behoefte aan nieuwe afzetmogelijkheden voor hun cacao en katoen onder Fairtrade voorwaarden. We moeten actie ondernemen om deze situatie te veranderen, om de levens van Afrikaanse producenten echt te kunnen veranderen. Fairtrade Sourcing Programs zijn een belangrijk onderdeel van de oplossing.’ - Chief Adam Tampuri, voorzitter van Fairtrade Africa en bestuurslid van Fairtrade International.

Het Fairtrade Cocoa Program is een nieuwe aanvullende manier waarop boeren hun cacao onder Fairtrade voorwaarden kunnen verkopen, aan meer soorten bedrijven. Boeren profiteren van dezelfde voordelen via het Fairtrade Cocoa Program, waaronder een vaste minimumprijs voor hun producten en de Fairtrade premie die zij als coöperatie investeren.

Meer afzet van Fairtrade cacao zal boeren in staat stellen om te investeren in hun boerenbedrijven en hun gemeenschap. Daarnaast zal het Fairtrade in staat stellen om te investeren in aanvullende ondersteunende programma’s, ontworpen om aan de specifieke behoeften van een gemeenschap tegemoet te komen.

Dit omvat:

  • De opzet van trainingsprogramma’s voor boeren, die vaak verspreid over afgelegen dorpen wonen;
  • Ondersteuning in het verbeteren van de kwaliteit van hun cacao;
  • Verbetering van hun vaardigheden als zakenmannen en -vrouwen.

In 2012 ontvingen de Fairtrade cacaoboeren gezamenlijk ongeveer 7 miljoen euro aan Fairtrade premie. We verheugen ons erop om dit getal te zien groeien naarmate het Fairtrade Cacao Program verder uitgerold wordt.

Fairtrade in bedrijf: Kavokiva coöperatie

Olivier Assie Konan is cacaoboer bij Kavokiva. De coöperatie biedt cacaoproducenten en hun gemeenschappen sociale voorzieningen waar de zwakke en instabiele overheid van Ivoorkust niet voor kan zorgen.

‘Laten we ons verenigen’, is de letterlijke vertaling van Kavokiva. In 1999 besloten 600 boeren in de Haut Sassandra regio in het zuidoosten van Ivoorkust om hun krachten te bundelen. In 2004 lieten zij zich certificeren en gingen zij hun cacao leveren aan de Fairtrade markt. Inmiddels staat Kavokiva bekend als één van de sterkste en best georganiseerde coöperaties van het land.

Overige Fairtrade Sourcing Programs: