Fairtrade Week activiteiten

Banana people

 

Tijdens de Fairtrade Week van 6 tot en met 14 mei worden er tal van leuke activiteiten georganiseerd door het hele land. Hieronder een kleine selectie. Kijk voor meer Fairtrade Celebrations op www.fairtradechallenge.nl.

Cadeautjes in Aalsmeer

Vanwege het thema 'Celebrate Fairtrade' pakt Fairtrade werkgroep Aalsmeer dit jaar genereus uit. Wie in de actieweek bijvoorbeeld en verjaardag, trouwerij, jubileum, promotie of bedrijfsopening te vieren heeft kan dat aanmelden bij de werkgroep. Van de aanvragen worden er tien geselecteerd die een Fairtrade cadeau krijgen aangeboden. Aanmeldingen moeten voor vrijdag 5 mei worden ingediend via jbkooij@kabelfoon.nl voorzien van: naam, adres, leeftijd, telefoonnummer en de aard van de viering.

Kunst uit Zimbabwe

Op 6 mei wordt de expositie ‘Kunst uit Zimbabwe’ bij het Kunstgilde in Leersum feestelijk geopend. Luke Jimu en Charles Fundisi, beide kunstenaars en producenten van de Fairtrade importeur Gone Arty, zijn op bezoek in Nederland en geven demonstraties van hun beeldhouwwerk. Bovendien is er een expositie van diverse Zimbabwaanse kunstvormen, die de hele maand mei bezocht kan worden. Klik hier voor meer informatie.

Fietsen door Broek op Langedijk

Millenniumgemeente Langedijk en de Sociale Winkel organiseren samen een (h)eerlijke fietstocht. De dertig kilometer lange route gaat langs verschillende duurzame hotspots in Langedijk en omgeving. Halverwege de tocht is er een stop bij speelpark De Swaan voor een kopje Fairtrade koffie of thee met wat lekkers. De Eerlijk Winkelen Fietstocht vindt plaats op donderdag 11 mei. De start is om 13.30 uur op het plein voor winkelcentrum Broekerveiling. Aanmelden kan via de website van Millennium Gemeente Langedijk.

Fairtrade Week in Limburg

Op vrijdag 12 mei wordt van 10.30 uur tot 11.30 uur een Fairtrade Coffee Break georganiseeerd bij Stories Concepstore in Geleen. Tijdens deze bijeenkomst wordt de Eerlijk Winkelen Route in Geleen nader toegelicht. In Sittard doen onder meer de Wereldwinkel, Werk aan de Winkel, Levantogroep, B&B Bie Bianca en Fairtrade Kerk Vrangendael mee aan de Fairtrade Challenge. In Born doet Dierenbescherming Limburg mee.

Eerlijk Winkelen in Utrecht

Fair shoppen in hartje Utrecht? Dat kan altijd, dankzij de Eerlijk Winkelen Route in Utrecht. Op zaterdag 13 mei doen bovendien tal van de aangesloten winkels mee aan de Fairtrade Week met speciale acties en kortingen. Kijk hier voor de winkels die mee doen.

Fair Fietsen in De Ronde Venen

Tijdens de Fairtrade Week hebben alle fairtrade winkels in gemeente De Ronde Venen speciale acties. Op 13 mei wordt er een speciale fietstocht langs fairtrade organisaties georganiseerd. ‘Fair Fietsen’ start om 10.00 uur bij de Fairtrade Ontmoetingskerk in Wilnis en voert onder meer langs Zorgboerderij Amstelkade voor een eerlijke koffiepauze. Eindpunt rond 13.00 uur is bij restaurant Rendez Vous in Mijdrecht, waar een feestje wordt gevierd: het restaurant wordt uitgeroepen tot Fairtrade Restaurant. De uitgezette tocht is in totaal ongeveer 20 km, maar kan worden ingekort. De fietskaart is gratis verkrijgbaar bij alle Fairtrade winkels en bedrijven in heel De Ronde Venen.

Tuinmarkt in Alblasserdam

De Wereldwinkel in Alblasserdam organiseert op zaterdag 13 mei een gezellige Tuinmarkt met verschillende kinderworkshops. Natuurlijk wordt er Fairtrade koffie en thee met iets lekkers geschonken.

Molendag in Gouda

World Fair Trade Day valt samen met de Nationale Molendag. Om dit te vieren is de moderne windmolen de Gouwevogel in Gouda op 13 mei tussen 11.00 uur en 14.00 uur opengesteld voor publiek. Onder het genot van een kopje Fairtrade koffie of thee geeft de molenaar uitleg over de molen en windenergie.

Markt in Heino

Wereldwinkel Heino viert World Fair Trade Day op 13 mei op de Groene Voorjaarsmarkt in het Dorpshuus. In de wereldwinkel zelf is een proeverij met Fairrukkelijkheden.

Feest in gemeente Hellendoorn

Op zaterdag 13 mei is het feest in de gemeente Hellendoorn. De gemeente ontvangt dan de titel 'Fairtrade gemeente'. De festiviteiten zijn op en rond het Henri Dunantplein in Nijverdal en beginnen om 13.45 uur. Het Christelijk Zangkoor Nijverdal en een gelegenheidskoor van schoolkinderen verrassen de bezoekers met een lied speciaal gemaakt voor dit feest. De beiaardier Heuvelman begeleidt dit op het carillon. Daarna wordt het 'Hellendoorns lied' op het carillon gespeeld. De Folkloristische Dansgroep Hellendoorn (Boerendansers en Noabers) en de Majorettes van de KSW tonen vanaf 15.00 uur hun dansen en kunsten.

Ontbijten in Rhenen

Ook in Rhenen wordt groots uitgepakt op World Fair Trade Day. De Fairtrade werkgroep in Rhenen organiseert op 13 mei in het centrum van Rhenen een Fairtrade ontbijt om alle Fairtraders in de gemeente in het zonnetje te zetten. Naast het lokale gemeentebestuur worden ook winkeliers, ondernemers, scholen en verenigingen uitgenodigd die nog niet werken met Fairtrade producten. Zij worden geïnspireerd en uitgedaagd om hier verandering in te brengen.